logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



gulasz z dziczyzny

garnek żeliwny garnki żeliwne gulasz z dziczyzny
  • 1,5 kg sarniny pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki mielonej łagodnej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych posiekane
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka kminku
  1. Marynować mięso z winem i połową czosnku przez 1 noc
  2. W żeliwnymgarnku rozgrzać oliwę i na dużym ogniu przyrumienić odcedzone z marynaty mięso. Wyjąć z garnka o odstawić.
  3. W tym samym żeliwnym garnku roztopić masło. Dokładnie usmażyć cebulę i pozostały czosnek. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy i podsmażać jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory i dusić przez 3 minuty. Dodać makę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać gorący bulion ciągle mieszając.
  4. Dodać mięso wraz z wydzielonymi sokami i kminek. Dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  5. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą.