Wyszukiwarka
gulasz z dziczyzny
- 1,5 kg sarniny pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 400 g cebuli
- 2 łyżki mielonej łagodnej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych posiekane
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka kminku
- Marynować mięso z winem i połową czosnku przez 1 noc
- W żeliwnymgarnku rozgrzać oliwę i na dużym ogniu przyrumienić odcedzone z marynaty mięso. Wyjąć z garnka o odstawić.
- W tym samym żeliwnym garnku roztopić masło. Dokładnie usmażyć cebulę i pozostały czosnek. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy i podsmażać jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory i dusić przez 3 minuty. Dodać makę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać gorący bulion ciągle mieszając.
- Dodać mięso wraz z wydzielonymi sokami i kminek. Dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
- W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą.